OBISK KMETIJE

LEPO JE NA KMETIJI, KMETIJI, KMETIJI

Tako je odzvanjala pesem otrok iz rumene, zelene in vijolične sobe, ko so se v četrtek 17. oktobra 2019 skupaj z vzgojiteljicami odpravili na potep proti Šmarni gori. Pred samo dogodivščino pa smo najprej poprosili »za božji ščit« z molitvijo Sveti angel.  Pot nas je vodila po znanih cestah Ljubljane in malo  manj znani poti do vasi Zavrh. Vožnja z avtobusom nam je hitro minila, saj nam je vzgojiteljica Janja povedala veliko zanimivega o delu na kmetiji.

Na kmetiji Mis, -ki se nahaja v neposredni bližini vzpona  na Šmarno goro- nas je pričakal gospodar Tomaž. Pokazal nam je košaro gob in prav vsi otroci so prepoznali Jurčka. Z zanimanjem smo potipali koruzne storže in si iz koruznih »laskov« naredili brke. Čeprav je večina otrok doma iz mesta, pa so nekateri otroci pokazali veliko znanja o delu na kmetiji ter domačih živalih.

             

Ogledali smo si star voziček za vožnjo mleka, silos in kmetijske stroje. Ponos kmetije (in tudi vasi) pa je prav gotovo rojstna hiša Jakoba Aljaža, velike osebnosti slovenskega planinstva. Poleg rojstne hiše se nahaja tudi mala maketa Aljaževega stolpa, v kateri se skriva čisto pravi žig. Otroci so bili štampiljke »na roke« zelo veseli.

          

Še posebno pa so se razveselili krav in teličkov. Vsi otroci so pogumno premagali strah pred velikimi živalmi in se sprehodili skozi hlev.

V vrtec pa se nismo odpravili lačni saj sta nas gospodar in gospodarjeva mama postregla z domačim jogurtom in mlekom.

Polni lepih vtisov smo se odpravili na avtobus kjer smo še šoferju Vojku zapeli zahvalno pesem za srečno vožnjo.